5 największych  błędów żywieniowych, które powodują wzrost wagi ciała

Każdy z nas marzy o szczupłej sylwetce, ale dla wielu jest to nieosiągalny cel. W codziennym życiu popełniamy wiele błędów żywieniowych, które powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej i przez to wzrost wagi ciała. Sprawdź, co u Ciebie jest przyczyną tycia.

  1. Brak śniadań

Wiele osób bagatelizuje poranny posiłek, a to właśnie jego brak bardzo zwalnia metabolizm. Poza tym w przyrodzie nic nie ginie: nie jesz przed południem – nadrobisz z nawiązką po południu i wieczorem. Przy niejedzeniu śniadań bardzo często dochodzi również do silnego łaknienia na słodycze, które są najpoważniejszym czynnikiem tłuszczotwórczym.

  1. Długie przerwy między posiłkami i nieregularne posiłki

Organizm najlepiej toleruje 3 –godzinne przerwy między posiłkami. Podwyższają one tempo metabolizmu i zapobiegają odczuwaniu głodu. Jeśli jesteś głodny, to jedz. Przeciąganie tego stanu powoduje, że zjesz za dużo w kolejnym posiłku, a organizm odłoży sobie energię zapasową (tkankę tłuszczową) na kolejną długą przerwę. Oczywiście mózg upomni się też o regularny dowóz energii i popchnie Cię w objęcia słodyczy.

  1. Cukier i słodycze

Komórki tłuszczowe najłatwiej powstają i  wypełniają się tłuszczem, kiedy zjadasz za dużo cukru: sacharozy, glukozy, fruktozy. Średnio przyjmuje się, że w ciągu doby możesz spożyć ok. 50g węglowodanów słodkich, a to niestety bardzo łatwo przekroczyć nawet nie jedząc słodyczy: 1 płaska łyżeczka cukru – 5g, 100g owoców – 10-25g, 1 szklanka soku owocowego – 30-40g, 1 szklanka napojów gazowanych – 40g. Cukier lub jego zamienniki (syropy glukozowe lub fruktozowe) obecna są dodatkowo prawie we wszystkich przetworzonych wytrawnych produktach. Nadkonsumpcja cukru to plaga współczesnej cywilizacji, za którą idzie otyłość.

  1. Brak warzyw w codziennym menu

Warzywa są produktami niskokalorycznymi, zasadotwórczymi oraz są źródłem witamin, błonnika i polifenoli. Te cechy plasują je na samym dole piramidy żywieniowej, co oznacza, że należy jeść ich najwięcej spośród wszystkich produktów spożywczych. W śniadaniu, obiedzie i kolacji powinny stanowić połowę tego, co zjadamy. Jeśli nie chcesz mieć problemów z nadwagą, musisz zjadać dziennie co najmniej 0,5 kg warzyw pod różną postacią (surowe, po obróbce cieplnej). Chronią Cię nie tylko przed otyłością, ale także przed chorobami cywilizacyjnymi.

  1. Podjadanie między posiłkami

Podjadanie między posiłkami dotyczy osób, które jadają nieregularnie i których posiłki są źle zbilansowane. Mózg nie ma więc komfortu sytości po posiłku, więc domaga się więcej. Gdyby przekąskami były tylko warzywa, to podjadanie nie byłoby groźne. Niestety między posiłkami najczęściej wybieramy produkty wysokokaloryczne: słodycze, ciastka, wafle wytrawne, chrupki, chipsy, paluszki, krakersy, owoce suszone. W ten sposób łatwo podbić dietę nawet o 1000kcal, których nadmiar zawsze odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej.

Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź 

Jeśli chcesz się poradzić doświadczonego dietetyka, nastawionego na wspólną realizację Twoich celów